Beginnen met F proeven rijden op de manege

Beginnen met FNRS proeven rijden op de manege

Regelmatig worden op Stal ’t Kabel FNRS wedstrijden georganiseerd. Als je twijfelt of je er klaar voor bent, vraag gerust aan je instructeur om advies.

Je kunt op de manege het boek “Leer paardrijden met plezier” van de FNRS aanschaffen voor €15,-. Daarin zit ook het proevenboekje.

Je kunt je inschrijven via de website en daar je eerste en tweede voorkeur doorgeven voor de pony waarop je wilt rijden.  De startlijsten worden ongeveer een week van te voren op de website geplaatst en opgehangen op het prikbord. Daarop kun je zien hoe laat je moet rijden en op wie.

Let op: je zorgt zelf voor iemand die je proef voorleest, maar je moet de proef zelf wel goed van te voren bestuderen! Het goed rijden van de figuren is altijd de verantwoordelijkheid van de ruiter.

Je ontvangt na je proef een protocol, met daarop alle onderdelen van de proef die je hebt gereden en de opmerkingen en punten erbij. Als je 210 punten of meer hebt gehaald, krijg je een promotiepunt. Als je 3 promotiepunten hebt behaald in een categorie, mag je door naar de volgende F! In je ruiterpaspoort wordt alles netjes bijgehouden, die moet je ook altijd meenemen als je een wedstrijd hebt.

In het eerder genoemde boek staat nog veel meer informatie over proefjes rijden.

Naast het rijden van een proef hoort bij een aantal proeven ook een theoriegedeelte. Dit is bij de F2, F4, F6, F8, F 10 en F12.  De theorie doe je pas als je twee keer je promotiepunt hebt behaald. Als je dus de derde keer zowel voor het rijden als voor de theorie een voldoende haalt, krijg je een diploma.

Natuurlijk moeten jij en je pony er zo netjes mogelijk uitzien op zo’n wedstrijd! De pony waarop je rijdt wordt door jou extra mooi gepoetst en krijgt knotjes in de manen. Een mooi ingevlochten staart maakt het plaatje helemaal af. Hoe weet je of jij je pony moet invlechten? Misschien ben jij wel de eerste die op die dag op deze pony moet rijden. Zorg dat je minimaal een uur van te voren aanwezig bent zodat je de tijd hebt om te toiletteren (zoals dit met een duur woord heet). Ook als er al meerdere kinderen voor jou hun proefje op deze pony hebben gereden, is het verstandig om ruim op tijd te komen zodat je misschien nog wat uitgezakte knotjes kunt herstellen.  Dus..kijk goed op de startlijst en houd wijzigingen de dag ervoor in de gaten om verrassingen te voorkomen!

Als je de laatste ruiter was op de pony. Zorg jij ervoor dat hij weer is uitgeknot!

Als je op de manege komt, meld je je aan bij het secretariaat, betaal je startgeld en lever je je ruiterpaspoort in. Er loopt achter op het terrein een ringmeester die weet of de proeven op tijd lopen en die je zegt wanneer je aan de beurt bent. Ben je de eerst startende ruiter op de pony? Dan rijd je 15 minuten in, in de buitenbak. Neem je een pony over, dan rijd je ca 10 minuten in. Alle pony’s lopen wel een paar keer een proef dus.. wees zuinig op ze en ga ze niet uitputten door bijvoorbeeld veel te galopperen.

Nu is je pony mooi… maar wat doe jij aan?

Een witte of beige rijbroek, rubberen of lederen rijlaarzen of jodhpurs met chaps. Daarop een witte blouse of shirt met plastron met speld en een rij-jasje. Witte rijhandschoentjes horen er ook bij. Voor de dames zijn er mooie haaraccessoires te vinden zoals haarnetjes en strikken. Uiteraard draag je je cap.

Heb je geen rij-jasje? Misschien kun je die van iemand op de manege lenen.  Ook kun je jasjes en andere wedstrijdkleding huren bij bijvoorbeeld Ria van Nieuwendijk aan de Hillegommerdijk in Beinsdorp. Kijk eens op de website:  www.tweedehandsruitersport.nl 

Doe jij de volgende keer ook mee?